Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: Земеделците са готови да реализират проекти за над 2 млрд лева

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Българските земеделски производители са готови да реализират проекти и инвестиции за над 2 милиарда лева по новата Програма за развитие на селските райони. Това обяви в Бургас министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Средствата и бюджета на новата оперативна програма за развитие на селските райони няма да бъдат достатъчни да удовлетворят постъпилите искания от земеделски производители. Поисканата субсидия за тези проекти е за 1, 23 милиарда лева, при отворен бюджет от 300 млн лева, обясни Танева, като уточни: 
Ние ще направим събиране с целия земеделски бранш и ще обсъдим евентуални промени в правилата за прилагане на програмата за развитие на селските райони с една единствена цел - бюджетът, който има и е договорен за този 7-годишен период, да може да стигне до по-голям брой земеделски производители. 

Към двете схеми - "Плод в училище" и "Мляко в училище", които ще бъдат обединени в една програма, ще бъде добавен и медът. Предложението вече е срещнало подкрепа в комисията по земеделие в Европейския парламент, каза по време на срещата с пчелари евродепутатът Мария Габриел
Идеята си е ваша, аз бях просто говорител и се радвам, че колегите в комисията по земеделие единодушно я подкрепиха. И сега вече, в новата схема, ще може, надявам се, това да бъде един допълнителен стимул за всички вас.

Заедно с меда, предимство на българския производител ще се дава и при доставянето на млякото и плодовете в училище. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна