Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на пясъчните фигури в Русе беше закрит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русе беше закрит Фестивалът на пясъчните фигури, който събра творци от седем държави. Те изваяха скулптури на брега на Дунав от 613 тона пясък. 

Първият международен фестивал на пясъчните скулптури в Русе беше официално закрит, след като десетте майстори на длетото завършиха работата си над фигурите на тема "Кино". Така туристите от круизните кораби, акостиращи на Дунавския бряг, са посрещани от кинообразите на Индиана Джоунс, Мерилин Монро, Прометей, Тарас Булба, Чарли Чаплин, Мария Антоанета, Уди Алън, "Черна котка, бял котарак", както и кинолентата, завъртяла се в България за първи път в Русе. На първо място журито класира кралския образ на Мария Антоанета, изваяна от литовския скулптор Донатас Моцкус. А наградата на публиката спечели композицията на Даниел Кънчев, посветена на класиците на нямото кино.

Оценката на русенци за първия фестивал е еднозначно. Всички гости на Русе ще могат да видят Холивудската алея до края на лятото, тъй като пясъчните фигури ще бъдат обработени по специална технология, за да издържат на атмосферните условия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна