Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямбол гледат делото за взривовете край "Петолъчката"

| обновено на 15.06.15 в 18:46
Снимка: БГНЕС

В Ямболския районен съд беше подновено делото за взривовете в складовете за утилизация на боеприпаси край пътния възел "Петолъчката". При експлозията на 5 юни 2012 година загинаха трима работници, а над десет бяха ранени. 

Окръжната прокуратура в Ямбол обвини за експлозията управителя на фирмата Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев. Прокуратурата обяви, че те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани, а не, както е по договор, да се унищожават чрез взривяване. В обвинителния акт е посочено, че в първия взривен склад е имало пет пъти повече експлозив от допустимото и затова взривът е унищожил и съседни складове. 

Според адвокат Светлана Георгиева новата експертиза ще обърне изцяло хода на делото:

Втората експертиза оборва абсолютно всички нарушения, които прокуратурата твърди в обвинителния акт.


Адвокат Ивета Анадолска не вижда причина този път делото да не приключи: Няма причина да няма присъда в края на седмицата.

Обвиняемият Десислав Делев очаква делото да приключи с оправдателна присъда: Очаквам оправдателна, такава е нашата нагласа.

Никой от роднините на загиналите не пожела да коментира хода на делото. Предстои да бъдат разпитани няколко свидетели. Очаква се през следващите два дни да бъдат представени експертизите.

Съдебният процес започна година след експлозията, но през февруари тази година се наложи да започне повторно. Делото беше отлагано и заради заболяване на единия от обвиняемите. Делото се гледа при закрити врати, заради опасност от разгласяване на държавна тайна.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна