Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС отново върна мегаделото "Килърите"

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд за пореден път върна на Варненския апелативен съд т.нар. "мегадело "Килърите".

Върховните магистрати определят като "явно несправедливи" наказанията и указват те да бъдат променени. Трима от подсъдимите, сред които и Петър Стоянов-Сумиста, бяха осъдени от варненските магистрати на доживотен затвор. Останалите получиха наказания "лишаване от свобода" между 7 и 15 години.

Освен Сумиста, за част от групата за мокри поръчки прокуратурата сочи Васил Костов-Кеца, Георги Вълев, Янко Попов-Туцо и Райчо Стойнев. Върховният касационен съд потвърждава размера на наказанията им за действията им като организирана престъпна група за мокри поръчки, които са между 8 и 15 години затвор.

Последната съдебна инстанция обаче е отменила присъдата в частта, свързана с някои от убийствата. Според върховните магистрати първоинстанционният съд е допуснал съществени процесуални нарушения и е ограничил правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов:

Допуснатите от първоинстанционния съд съществени процесуални нарушения при събирането и проверката на доказателствата и доказателствените средства, са довели до ограничаване правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу него. Въззивната инстанция е имала правомощията и възможността да ги отстрани като проведе въззивно следствие и в хода му да преповтори опорочените процесуално-следствени действия. Това не е сторено, а обсъжданите доказателствени източници, имащи съществено значение за установяване на обективната истина по делото и част от общия обем от доказателства, са ползвани, като им е отдадена значителна тежест при изграждане на вътрешното убеждение на съдебния състав, видно от съдържанието на мотивите към присъдата, се казва в решението на съдиите Красимир Харалампиев, Цветинка Пашкунова и Даниела Атанасова.

На ход е отново Варненският апелативен съд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна