Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янис Варуфакис: Гърция няма да представя нови предложения за реформи

Разговорите между Гърция и международните кредитори продължават

Представители на Гърция, международните кредитори и страни от еврозоната провеждат интензивни телефонни разговори преди срещата на Еврогрупата на 18 юни. На нея се очаква да бъде взето решение за по-нататъчните действия към гръцката дългова криза.

Това съобщи агенция ТАСС, като се позова на европейски източник. Преговорните усилия не са прекъсвали. В близките дни до срещата на Еврогрупата ще се състоят още серия от телефонни контакти между Европейската комисия, ЕЦБ, МВФ, страни от еврозоната и гръцките колеги, уточнява източникът.

Междувременно стана ясно, че гръцкият финансов министър Янис Варуфакис няма да представи нови предложения за реформи на предстоящата среща на финансовите министри на страните от Еврогрупата в четвъртък. Това потвърди самият Варуфакис в интервю за германския в. "Билд". Еврогрупата не е подходящото място за представяне на предложения, които не са обсъждани и договорени предварително на по-ниско равнище, коментира Варуфакис.

Гръцкият финансов министър посочва още, че екипът, който води преговорите с международните кредитори, е на разположение по всяко време за намиране на целесъобразно решение на гръцката дългова криза. Това може да бъде постигнато само ако представителите на международните институции дойдат на масата с твърд и ясен мандат.

Гръцката спасителна програма на стойност 240 млрд. евро изтича на 30 юни. Всички досегашни технически преговори не доведоха до компромис между Атина и кредиторите за отблокирането на последния транш от 7,2 млрд. евро, от който Гърция спешно се нуждае, за да покрие задълженията си към МВФ в края на месеца. Кредиторите продължават да настояват за допълнителни мерки за бюджетни икономии, които правителството в Атина отхвърля.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна