Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ предложи Виктор Йоцов за управител на БНБ

Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС

ПГ на АБВ внесе кандидатурата на Виктор Йоцов за управител на БНБ. Той има дългогодишен стаж в Централната банка и в МВФ. Йоцов каза:

В момента всички сте фокусирани около КТБ и наистина това е важен въпрос, защото той все още боли, все още не е разрешен. Но да не забравяме, че пред БНБ има много по-сериозни проблеми да решава в близко бъдеще. Това, така или иначе, ще отшуми. Това, което е сбъркано в БНБ, ще се оправи и нека да гледаме по-скоро напред.

Ивайло Калфин обясни какви са двете най-важни задачи пред новия управител на БНБ:

Трябва да се възстанови доверието към Централната банка. Настояваме не само да се търсят средствата, загубени или разпилени от КТБ, а да се отговори на въпроса какво не е било в ред в процедурите и какво трябва да се предприеме, така че случаят КТБ да не се повтаря повече. На второ място, ръководството на БНБ ще трябва да се занимае с нещо, което досегашното ръководство не вършеше. Много по-активна ангажираност и активност по отношение на Европейския банков съюз, общия европейски банков надзор и въобще институциите, които в момента се формират на европейско равнище.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна