Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски генерал: Първо въоръжаване на Прибалтика и после разполагайте войски в Източна Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През следващата седмица се очаква важна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО, на която трябва да бъде взето решение за евентуалното разполагане на пет хиляди американски войници в Румъния, Полша и прибалтийските държави като превантивна мярка срещу Русия. Германският генерал Домрьозе обаче смята, че преди да разполага войски в Източна Европа, алиансът трябва да предприеме други мерки.

В контекста на кризата в Украйна и преди да разполага тежко въоръжение и войници в Източна Европа, НАТО трябва да превъоръжи армиите на трите прибалтийски държави-членки на алианса – Латвия, Литва и Естония. Това е убеждение на четиризвездния германски генерал Ханс-Лотар Домрьозе, който е ръководител на централата в холандския град Брунсум, и което той заявява в днешния „Ди Велт“. Според него големите в НАТО биха могли на „честна цена“ да изпратят на държавите, две от които имат обща граница с Русия, а едната – с анклава Калининград, хеликоптери, зенитни отбранителни системи и танкове.

Въпреки, че НАТО винаги е в състояние да реагира на евентуални нападения, висш приоритет на всяка една от страните-членки е да може самостоятелно да се защитава, е категоричен германският генерал. С подходящо въоръжение – в Прибалтика биха могли да реагират при необходимост, още повече, че „войските там са силно мотивирани и добре подготвени“. Но все още им липсва модерното въоръжение, с което могат да се защитават успешно по земя, въздух и вода при възможни хай-тех заплахи от страна на Русия.

Тази мярка е много по-адекватна отколкото разполагане на американски войски в Източна Европа, е убеден германският генерал Домрьозе.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна