Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдаха обвиняемите за взривовете край "Петолъчката"

Състав на Ямболския районен съд оправда двамата обвиняеми по делото за взрива в база за утилизация край пътен възел "Петолъчката". На 5 юни 2012 година при експлозията загинаха трима работници, причинените щети възлизат на над 62 млн. лева.

Съдът оправда  управителят на фирмата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Според обвивението, те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани, а не както е по договор е да бъдат унищожени чрез взривяване. така се е стигнало до експлозията, при която загинаха тримата работници. 

След произнасянето на присъдата Ирен Костова, съпруга на загиналия Станимир Костов заяви: 

Живеем в България, почти не съм изненадана, нямам думи! Толкова хора загинаха от тази дейност и никой не взе никакви мерки. 15 души загинаха в Горни Лом...

Според собственика на базата Десислав Делев присъдата е очаквана, а за инцидента в базата причината е:

Министерство на отбраната по договор с нас дава грешен боеприпас, който нашите работници, първия който го пипва, и той гръмва, това е простата история.  

Прокурорът по делото Милен Божидаров не пожела да коментира присъдата, но според адвоката на единия от обвиняемите Ивета Анадолска делото ще се развие и на по-горна инстанция.

Да, смятам, че ще протестира, но не виждам при това обвинение, по начина по който е конструирано обвинението, да се постанови осъдителен съдебен акт. Това е моето мнение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна