Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследванията на децата от варненското училище, които бяха на лагер в Рибарица не доказват хранително отравяне

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Причината за заболяването на децата от варненското училище, които бяха на лагер в хотел в тетевнското село Рибарица най-вероятно не е хранително отравяне, а вирусна инфекция. Всичките шест деца, които бяха приети с оплаквания в болниците в Ловеч и Тетевен вече са изписани, а групата, която беше на лагер напусна хотела в Рибарица.
Според директора на Регионалната здравна инспекция в Ловеч д-р Цветолюба Генкова, направените изследвания на децата, техните придружители и персонала в ресторанта към хотела, не доказват съмненията за хранително отравяне:

Към днешна дата не се изолират болестотворни микроорганизми. На този етап не се доказва съмнението за хранително отравяне. За нас вероятността да се докаже оттук нататък е малка, но все пак съществува.

Д-р Генкова допълни, че причина за заболяването на децата не е и питейната вода, както и тази в басейна на хотелския комплекс. Тя каза още, че най-вероятно става въпрос за вирусна инфекция:

А е възможно да бъде и последствие от Варна.

Окончателните резултати от пробите, взети от Регионалната здравна инспекция ще станат готови във вторник. Тогава се очаква да станат ясни и резултатите от пробите, взети от Агенцията по безопасност на храните на храната, която са консумирали децата и продуктите в ресторанта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна