Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева даде начало на жътвата в Тракия

| обновено на 20.06.15 в 16:10
Снимка: Дора Атанасова

Националната асоциация на зърнопроизводителите открива жътвената кампания за 2015 година. Около 60 процента от обработваемите земи в България са засети със зърнени култури. Най-голям дял има пшеницата, въпреки че засетите 10 милиона декара са най-малката площ от доста години насам. Очаква се реколтата да бъде сравнително добра, макар че е трудно е да се прогнозират добивите в различните региони на страната, каза Румяна Ангелова от асоциацията:

Ситуацията в страната е много различна. Няма същите количества добиви от предходната година, но се надяваме, поне това, което сме засели, да даде задоволителни резултати. Ние произвеждаме достатъчно голямо количество, България консумира, може би, една трета от количеството, което ние произвеждаме. Зърненият баланс няма как да бъде нарушен. Проблемът ще остава единствено за производителите, които засяха по-малко като декари, а и климатичните условия много повлияха върху очакваните добиви.

Добивът от пшеница тази година се очаква да бъде близо четири и половина милиона тона. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в димитровградското село Странско. Там, вече 11-та поредна година, се провежда Тракийският жътварски събор.

Министър Танева даде началото на жътвата в Тракия. Както повелява традицията, жътварите разчупиха питата, омесена с брашно от миналогодишната реколта. След като нивата беше осветена, първата ръкойка ожъна със сърп Десислава Танева. После подкара комбайна в житата и под напевите на жътварски песни, паднаха и първите снопове зърно. В селото са събрани производители на български хранителни продукти. Те ще покажат своята стока на изложението "От нивата до трапезата", а празникът ще завърши с фолклорни надпявания.

Земеделският министър обяви, че въпреки лошите климатични условия, тазгодишната реколта от зърно, ще бъде добра. Средните добиви от декар, ще са 415 килограма, а за цялата страна, ще достигнат четири и половина милиона тона:

14 милиона декара, малко повече са есенниците. Независимо от лошото време, където имаше някъде и наводнения, очакваме добра реколта, каза Танева.

Тя не се ангажира с прогноза за изкупната цена на зърното, както и за цената на хляба:

Няма никакви притеснения за цената на основния хранителен продукт. Пред нас стои въпросът - не, дали ще бъде достатъчно зърното за изхранване, а стои въпросът да се направят инвестиции, предприемачите да бъдат удовлетворени от условията за правене на бизнес у нас.

Зърнопроизводството е най-добре развитият сектор, обобщи Десислава Танева:

Нашата задача е да възстановим производствата си там, където не са възстановени, а сме имали добри, както и да направим едно балансирано земеделие, за да можем да осигурим и българска храна на нашите потребители.

Има огромен интерес към възможността за инвестиции в земеделски стопанства, която се осигурява по Програмата за развитие на селските райони. За първия прием на документи по тази мярка са подадени над 4 пъти повече заявления за подпомагане, отколкото е предвидения бюджет, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева:

Инвестиционните проекти, които бяха подадени за одобрение, предвиждат инвестиции в сектора на 2 милиарда лева. Ще бъде одобрена много малка част от подадените заявления, но чисто теоретично, ако програмата имаше този огромен бюджет, който се иска, това говори за готовност за реализиране на инвестиции, това е добре.

Министър Десислава Танева коментира и изразеното от зърнопроизводителите недоволство, че са ощетени за сметка на животновъдите:

Зърнопроизводителите са конкурентноспособни. Те са фундамента на българското земеделие, те са основата, над която ние можем да надградим едно много добро, балансирано, ефективно и конкурентно земеделие, като цяло, с всички подсектори. Надяваме се на тях, че те ще са инвеститорите, които ще допринесат най-много да възстановим обемите си и в животновъдството, и в плодовете, и в зеленчуците. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна