Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът навлиза в нов етап на изчезване на видовете

| обновено на 20.06.15 в 15:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичните промени, замърсяването и обезлесяването са сред причините за навлизането на света в нов етап на изчезване на видовете. Това съобщава Би Би Си, като се позовава на резултатите от проучване на три водещи американски университета, които установяват, че е възможно хората да бъдат сред първите жертви.

Проучването на Станфордския, Принстънския и Калифорнийския университет установява, че темпът на измиране на гръбначните животни е 114 пъти по-голям от нормалния. Над 400 гръбначни са изчезнали от 1900 година досега. Подобно изчезване на видове обикновено се наблюдава за период от 10 хиляди години, твърдят учените. По данни на Международния съюз за опазване на природата (МСОП), 41% от всички земноводни и 25% от бозайниците също са заплашени от изчезване.

Учените стигат да това тревожно заключение, изчислявайки честотата на изчезване на стари видове бозайници и други видове гръбначни при предишните масови измирания на животни и растения, както и в относително "спокойните" промеждутъци време между тях.

Проф. Саймън Стюарт, председател на Комисията за оцеляване на видовете към МСОП, коментира пред Би Би Си:

Ако продължим да губим видове, рискуваме да бъдат унищожени екосистемите, както и околната среда, необходима за оцеляването на човека...Този въпрос трябва да бъде изнесен по-напред в политическия дневен ред на правителствата и да не остане само на равнище министерства на околната среда.

Жирардо Себайос, един от авторите на проучването, посочва:

Ако позволим на този процес да продължи, ще са нужни милиони години за възстановяване на живота и е възможно нашият вид да изчезне преждевременно.

Учените предупреждават и за опасното унищожение на екосистемите. Те твърдят, че опрашването от пчелите е възможно да Лемурите са един от най-застрашените видовеизчезне в рамките на три човешки поколения.

Проф. Пол Ерлих от Станфорския университет допълва:

По целия свят виждаме примерите на последните оцелели екземпляри на видове. Сами режем клона, на който седим.

По данни на МСОП, лемурът е един от най-застрашените животински видове. 94% от всички екземпляри са застрашени заради унищожението на местообитанията им на о. Мадагаскар и избиването им от местното население, което счита месото им за деликатес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени