Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата с по-добра памет лъжат по-добре

Това сочат резултатите от изследване на детски психолози във Великобритания

Снимка: Биляна Николова

Децата с по-добра памет лъжат по-добре. Това сочат резултатите от изследване на детски психолози, цитирани от Би Би Си и публикувани в специализираното издание за експериментална детска психология "Джърнъл ъф експериментъл чайлд сайколъджи".

Учените изследват 114 шест- и седемгодишни деца във Великобритания, на които им се дава възможност да поглеждат отговорите в игра на въпроси и отговори, а след това да лъжат за своите действия.

Най-добрите лъжци сред тях се справят най-добре на тестовете за вербална памет, която се проверява чрез запаметяване на определен брой думи. Резултатите от проучването на университетите на Северна Флорида, Шефийлд и Стърлинг показват, че тези деца могат да боравят с голям обем информация, дори и когато лъжат.

Д-р Елена Хойка, възрастов психолог от Шефилдския университет, коментира резултатите: Въпреки че родителите обикновено не се гордеят, когато децата им лъжат, поне могат да са доволни да открият, че когато децата им са добри лъжци, те имат по-добро развито мислене и умения за запаметяване.

Следващият етап на изследването ще бъде да се установи как децата се научават да лъжат в живота. Знаем, че възрастните лъжат приблизително в една пета от социалните взаимодействия с продължителност над 10 минути, затова е интересно да научим защо някои деца лъжат повече от останалите, посочва още д-р Хойка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна