Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу стрелеца от Лясковец тръгна след сигнал за бомба, оказал се фалшив

| обновено на 22.06.15 в 12:17
Снимка: Катя Чорова

Делото срещу стрелеца от Лясковец Петко Петков започна в Окръжния съд във Велико Търново с два часа закъснение от предвиденото заради фалшив сигнал за бомба.

Анонимно обаждане е постъпило на телефон 112 в 9.32 часа и е било съпроводено с думите: "Сега ще си го получите!". Веднага започнала евакуация на магистратите, служителите и гражданите. Проверката на полицията е установила, че в Съдебната палата няма поставено взривно устройство и два часа след заплахата сградата беше отворена.

Заседанието започна при закрити врати заради разпита на две вече бивши барети. Мотивите на съда бяха, че двамата ще дават показания за действащи служители от Отряда за борба с тероризма, а самоличността на тези спецполицаи е държавна тайна, докато работят в МВР.

Разпитите на свидетели по делото ще бъде при открити врати.

54-годишният Петко Петков е обвинен, че при провелата се през март миналата година специализирана полицейска акция за неговия арест и изземване на незаконното му оръжие умишлено е убил командоса Емил Шарков и е направил опит за убийство на петима негови колеги от отряда за борба с тероризма. Досега по делото са разпитани 96 свидетели и вещи лица, като заседанията, в които участваха служителите от Специализирания отряд за борба с тероризма, бяха при закрити врати. 

СнимкаТази седмица в съда са призовани неявилите се четирима свидетели. Предвиждат се очни ставки между свидетели, дали противоречиви показания.

Съдебният състав и страните по делото ще правят оглед в Лясковец. Те ще изясняват показания на свидетелка, която твърди, че живее на 30 метра от апартамента на Петков и е видяла как той е застрелял Емил Шарков при полицейската акция. Според адвокатите на Петко Петков твърденията на съседката са неверни, защото тя живее по-далеч, а дърво пред дома й е пречело да види кой е убил спецполицая. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна