Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Консултациите между Гърция и международните кредитори продължават

Словашкият президент заяви, че трябва да се направи всичко възможно Гърция да остане в еврозоната

| обновено на 23.06.15 в 16:57

Европейската комисия потвърди, че очаква споразумение с Гърция още тази седмица. Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас заяви днес в Брюксел:

Представените вчера предложения от гръцкото правителство са значителна стъпка напред и добра основа за постигане на напредък. В момента се извършва допълнителна работа на техническо равнище за оценка на предложението.

Схинас допълни, че продължават консултациите между представители на трите институции-кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) и експерти от гръцкото правителство. В момента се работи по изготвянето на списъка на т.нар. "предварителни действия", които Гърция трябва да предприеме преди отпускането на следващия транш на помощта от страна на международните кредитори.

Ако техническите преговори успеят, в четвъртък Гърция може да получи зелена светлина, за да ѝ бъдат отпуснати 7,2 млрд. евро, които ще я спасят от фалит.

Междувременно словашкият президент Андрей Киска заяви, че ЕС трябва да направи всичко възможно Гърция да остане в еврозоната. В интервю за Си Ен Ен Киска подчерта, че това ще бъде добър сигнал за цяла Европа. Същевременно той подчерта, че ако няма реално споразумение, Гърция просто трябва да излезе от еврозоната.
 
Реформите още не са осъществени в Гърция. Знаем какво обеща гръцкото правителство, за да спечели изборите, но то трябва да разбере, че еврото е голямо преимущество за страната. Доколкото знам, гръцкият народ иска да запази еврото. Затова правителството е в голямо затруднение между своите обещания и желанието Гърция да остане в еврозоната.

Словашкият държавен глава заяви, че Европа ще излезе по-силна от мъчителните преговори по гръцката дългова криза:

Страните от еврозоната трябва да са готови за подобна ситуация. Това ни дава сила... Преди 2-3 години, когато започна проблемът с Гърция, не бяхме готови. Сега сме много по-подготвени. Не искаме подобен сюжет, но ако се случи, вече сме по-подготвени, затова сме и по-силни, посочи още Киска пред Си Ен Ен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени