Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните министри от НАТО ще обсъдят разполагането на военна техника в Източна Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят в Брюксел разполагането на военна техника в Източна Европа. Според изявление на американския военен министър Аштън Картър България, Румъния, Полша и трите балтийски републики са се съгласили на това.

Българското министерство на отбраната уточни, че към страната ни до този момент не е отправяно официално предложение за разполагане на американска техника и персонал на наша територия, а ако подобно искане постъпи, за това ще бъде уведомено както обществото, така и останалите български институции.

Американски представители в НАТО обясняват преди срещата, че разполагането се случва по покана на правителствата. Преди дни обаче президентът Росен Плевнелиев каза, че не е имало предложение за разполагане на военна техника.

От началото на годината в България обаче са засилени ученията. Затова идеята е американската техника за тях да бъде постоянно на разположение. Обемът на техниката, която ще се съхранява временно във всяка от страните, ще бъде достатъчна за осигуряване на рота от около 150 военни или батальон около 750 души.

На срещата в Брюксел ще бъде обсъден въпросът за т. нар. "сили на НАТО" за много бързо реагиране, хибридните заплахи, необходимостта от повече пари за отбрана, отделяни от страните - членки.

Правителството на България ще обсъди на закрито заседание как да се реши проблемът с бойните самолети в армията. До края на месеца изтича срокът,  в който трябва да е ясно дали страната ни ще закупи изтребители "втора ръка", или ще търси оферти за нови машини, коментира преди дни министърът на отбраната Николай Ненчев. Той и министърът на външните работи Даниел Митов трябва да получат мандат за преговори във варианта, който ще бъде предпочетен от Министерския съвет. На руските МиГ-29, които сега охраняват въздушното ни пространство, може да се разчита до средата на следващата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна