Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левицата иска от президента да наложи вето върху Закона за здравното осигуряване

Емил Райнов
Снимка: БГНЕС

От "БСП лява България" призовават президента да наложи вето върху Закона за здравното осигуряване, който беше приет окончателно миналата седмица. Според депутатите от левицата законът предвижда премахването на солидарния принцип в здравната система, като здравният пакет услуги се разделя на основен и допълнителен. Основанията на левицата представи Емил Райнов:

Без ясни критерии как ще стане това, без финансови разчети, това е тежък удар върху здравноосигурителната система в България, която се основава на три основни принципа - солидарност, равен достъп до здравната система, а тук това се нарушава. Някои хора ще имат бърз достъп до здравната система, други ще бъдат отложени във времето, а може би ще трябва и да плащат допълнително.

Корнелия Нинова обясни защо излизат с призив към президента за вето по закона:

От реакцията ще съдим за това, той държавен глава на цялата нация ли е, или отново ще вземе страната на силните. Загрижен ли е за здравето на народа си, или ще взема решения, воден от други мотиви. От реакцията ще разберем държавният глава ще спазва ли върховния закон на държавата - Конституцията, или ще я пренебрегне отново с други мотиви и с други цели.

От БСП заявиха, че ако президентът не наложи вето, ще търсят други начини за атакуване на Закона за здравното осигуряване, в това число и сезиране на Конституционния съд. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна