Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Темата за прокуратурата вече е престанала да бъде тема "табу"

С плакати "Кой?" посрещнаха от "Протестна мрежа" изказването на главния прокурор за съдебната реформа

| обновено на 24.06.15 в 15:47
Снимка: БГНЕС

Активисти на "Протестна мрежа" посрещнаха с плакати "Кой?" изказването на главния прокурор на форум за съдебната реформа. Той е организиран от Асоциацията на прокурорите и на него присъстват правосъдният министър Христо Иванов и бившият служебен премиер Георги Близнашки. 

Преди началото на дебатите Близнашки за пореден път разкритикува предлаганите съдебни промени, особено в Конституцията, които, според него, заплашват правовия ред.

Сотир Цацаров прие хладнокръвно организираната протестна акция, като даже възпря съдебната охрана, която искаше да изведе няколкото мъже с плакати. Пред прокурорите той беше категоричен, че независимостта и актуалността на прокуратурата е от ключово значение за независимостта на цялата съдебна власт и препоръча на правосъдния министър, с когото продължи задочния си дебат, да прочете хартата на европейските прокурори, за да разбере какви са европейските стандарти за интегритет и почтеност на прокуратурата като част от съдебната власт. 

От своя страна правосъдният министър Христо Иванов призова дебатите за реформите в съдебната власт и в частност в прокуратурата, да се водят като дебати за промяна в прокуратурата, а и отвъд митологизирането на главния прокурор като една от най-овластените фигури в съдебната система. Според него, големият пробив на тези дебати е, че темата за прокуратурата вече е престанала да бъде тема "табу". 

На форума Иванов стоеше до бившия си работодател от служебното правителство Георги Близнашки, който напоследък непрекъснато го критикува. Близнашки посвети половината от изказването си на темата за това кой да избира главния прокурор, въпреки че в предложените законови промени и промени в Конституцията няма текст за промяна в начина, по който се избира главният прокурор. За да аргументира тезата си защо трябва Народното събрание да избира главния прокурор, Близнашки разшири темата за изборните длъжности като се върна към избора на Пеевски през 2013 година за шеф на ДАНС и за дебата сега около оставката на Искров, за да обясни, че не бил протестирал срещу Пеевски, а срещу изработването на специален закон за неговия избор и за да се възмути, че премиерът Борисов поискал оставката на председателя на БНБ просто защото не го харесвал.

Репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени