Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познавачи на билките отбелязват Еньовден на хижа "Трещеник"

Снимка: БГНЕС

Еньовден е поставял началото на годината в календара на тракийското племе "беси". Всяка година млади любители на природата и познавачи на билките се събират в планината над Якоруда, за да посрещнат изгрева на т.нар. "високото слънце".

Хижа "Трещеник", която всяко лято се превръща в зелено училище за стотици деца от целия район, е мястото, където започват приготовленията за Еньовден. Вечерта преди празника, всички билки и цветя се поставят в специален съд, разказва местният краевед и хижар Илиян Бучков.

Бяхме поставили котлето на място, където при изгрев слънце първият лъч огрява котлето с билките и с водата. Получава се т.нар. "светена вода". Посрещнахме изгрева, всички се поръсиха със светената вода и всички се втурнаха на поляната да берат пресен чай. Мащерката в момента е в разгара на цъфтежа си и е много ароматна, каза Бучков.

От многото намерени артефакти на обявения за свещен връх "Лопатица" известният ни траколог Валерия Фол заключава, че тук е  било свещеното място за племето беси. А според краеведа Илиян Бучков от Еньовден започвала годината.

Днешният ден за древните наши предци е бил Нова година. Еньо значи "едно" или Еньовден значи "първия ден" от календара на бесите, обясни Бучков.

Все повече млади хора намират пътя към здравословния начин на живот и се доверяват на българските билки, които са с изключителни качества.

За всяка болка има билка. Всички химични лекарства, които в момента произвежда фармацевтиката, имат аналог в природата, смята още Бучков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна