Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов не потвърди да е запознат с намерението на САЩ да разполагат допълнителна военна техника у нас

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов не потвърди да е запознат с намерението на САЩ да разполагат допълнителна военна техника у нас. Той заяви, че нищо друго от вече договореното в рамките на НАТО не е одобрявано от правителството:
Аз разбрах завчера, че има такава тема след изказването на военния министър. Ние към момента се придържаме към ученията и към това, което е подписано досега и договорено още от 2006-а година. Нищо друго, различно от това, няма. Не виждам нищо лошо в едно партньорство, учения между 7, 8, 10 държави, сега вярно, проруски ли, антиамерикански сили, винаги се възбуждат от една такава тема. Кой иска да му идва въоръжение в страната, никой, но става въпрос от това, което знам, от министъра лично, това са стари задължения, още от 2006-а година, по времето на Станишев са подписвани. Не виждам нищо, което в момента да ни тревожи.
Преди срещата на върха на ЕС в Брюксел Борисов пристигна за разговор между лидерите от десните партии в ЕНП. Той обясни, че ще настоява Българя да получи финансова помощ заради притока на бежанци и да бъде приравнена като статут с Италия и Гърция:
Естествено, че ние харчим огромни пари, така, както се взе решение за Италия да й се помогне, и на Гърция, на Испания, така би трябвало да се вземе подобно решение и за България.
Българският министър-председател изрази недоволство, че лидерите на ЕС отново ще обсъждат в Брюксел заради кризата с Гърция:
Всъщност ние всичките имаме проблеми като държави, но за нас все не остава време, защото дневният ред до нощите отива с Гърция. Категорично съм против отлагания и компромиси. Не Гърция е най-бедната, а Северна България е най-бедната в ЕС и ако има тема за този Съвет, то по-добре да е тази, отколкото да ни занимават всеки ден с проблема на Гърция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна