Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на Еврогрупата приключи без споразумение за Гърция

| обновено на 25.06.15 в 21:40

Решението за спасяването на Гърция от фалит и днес се отлага. Финансовите министри от еврозоната не постигнаха съгласие с правителството на Атина и преговорите ще продължат през следващите дни.

Трите институции, които преговарят с гръцките управляващи, информираха финансовите министри, че позициите все още се разминават по редица въпроси. Това се посочва в изявление на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Поредният последен вариант за бюджетни спестявания, представен от Гърция тази вечер, трябва да бъде проучен от експертите. Затова страните от еврозоната отлагат заседанието си най-рано за събота.

Премиерът Алексис Ципрас не желае да увеличава пенсионната възраст на множество граждани, нито да вдига хоризонтално ставката на ДДС до 23 на сто за повечето стоки и услуги. Това са основните спорни точки с кредиторите, които очевидно твърдо не отстъпват. Пълен отказ получи гръцката страна и за искането за дългосрочно опрощаване на външния дълг, което СИРИЗА обеща с аргумента, че дългът е непосилен. Ципрас не получава подкрепа не само на експертно ниво от финансовите министри, МВФ и ЕЦБ, но и сред министър-председателите на ЕС, които продължават заседанието си в Брюксел и по други теми миграция и британски референдум. 19-те лидери от еврозоната няма да обсъждат повече гръцката тема нито тази вечер, нито утре, съобщиха източници от Европейския съвет.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви преди началото на срещата пред държавните и правителствени ръководители на ЕС, че споразумението с Гърция трябва да открива пътя към подобряване на възможностите за обслужване на дълга, което само по себе си говори, че наистина Германия все още не е склонна да даде спасителния заем на Атина преди вторник, когато тя трябва да изплати дълговете си към МВФ.

След като досега винаги говореше само за родните медии, на влизане за срещата на високо равнище гръцкият премиер Алексис Ципрас за първи път се обърна на английски към журналистите с оптимизъм:

Европейската история е пълна със спорове, преговори и накрая – компромиси. След цялостните гръцки предложения съм уверен, че ще стигнем до компромис, който ще позволи на еврозоната и Гърция да преодолеят кризата.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави: Имам добро предчувствие, че за разлика от трагедиите на Софокъл, тази гръцка история ще има щастлив край.

Моето впечатление е, че Гърция се връща назад, вместо да напредва в преговорите
, заяви обаче канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Ирландецът Енда Кени съобщи, че трудно ще се вземе решение тази вечер: Виждам, че нещата ще продължат през уикенда.

Докато 19 от лидерите, които са в еврозоната, сега са заети да гасят гръцкия пожар, останалите им 9 колеги извън еврото имат друг дневен ред – квотите за прием на бежанци и британските идеи за промени в договорите и референдум. Премиерът на България Бойко Борисов не скри разочарованието си от доминиращата гръцка тема:

Всъщност ние всичките имаме проблеми като държави, но за нас все не остава време, защото дневният ред до нощите отива с Гърция. Категорично съм против отлагания и компромиси. Не Гърция е най-бедната, а Северна България е най-бедната в ЕС и ако има тема за този Съвет, то по-добре да е тази, отколкото да ни занимават всеки ден с проблема на Гърция.


Срещата ще продължи до късно тази вечер.

Финландският министър на финансите
Александер Стуб съобщи в Туитър, че консултациите между международните кредитори и Гърция спират за днес и ще продължат през следващите дни. Предстои нова среща на Еврогрупата до края на седмицата.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е необходимо сключване на споразумение с Гърция преди отварянето на борсите в понеделник, съобщи Ройтерс. Пред ръководителите на Европейската народна партия в Брюксел Меркел е подчертала, че европейските ръководители няма да бъдат изнудвани от Гърция, съобщиха участници в заседанието, което се проведе при закрити врата.

От Международния валутен фонд обявиха днес следобед, че очакват да получат дължимото плащане от Гърция в размер на 1,5 млрд. евро на 30 юни. Коментарите за фалит са пълна спекулация, защото очакваме плащането на 30 юни, както обявиха публично гръцките власти, заяви говорителят на финансовата институция Джери Райс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна