Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приобщаването на ромската общност остава основен проблем на България

Снимка: БГНЕС

Приобщаването на ромската общност остава основен проблем на България - това се констатира в най-новия доклад на американския Държавен департамент за спазването и нарушаването на човешките права по света.

Като най-належаща е посочена ситуацията с маргинализацията на ромската общност, която е обект на расистки нападки, както от националистически партии като "Атака" и Патриотичния фронт, така и от страна на някои медии. Допълва се, че в повечето случаи ромските деца посещават де факто сегрегирани училища. 

Засегнати са още влошаването на медийната среда и увеличаването на автоцензурата сред журналистите, заради корпоративни и политически интереси. По въпроса със злоупотребите във властта, поетите стъпки от правителството са описани като „недостатъчни.“

В доклада се казва: Корупцията продължава да е спънка за възможностите на правителството и подкопава доверието на обществото и бизнеса в правораздаването и други държавни институции.

Сред останалите проблеми се споменават суровите условия в затворите, пропуските в политиката спрямо бежанците, дискриминацията спрямо малцинствата и случаите на експлоатация на детски труд. Отбелязани са и обвиненията в купуване на гласове по време на изборите и използването на расистка, ксенофобска и подстрекателска риторика по време на кампанията.

В доклада на Държавния департамент е регистрирано и увеличаване случаите на искания от политически партии за затваряне на неправителствени организации, които получават финансиране от чужбина. 

В доклада на Държавния департамент се съдържат и остри критики към Русия, Китай, Египет и Иран заради ограничаване на медиите. В ретроспекция за 2014 година американският първи дипломат Джон Кери акцентира върху провала на правителствата в Ирак и Сирия, довел до възхода на групировката „Ислямска държава“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна