Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членовете на НС на БСП обсъждат организацията и платформата за предстоящите местни избори

| обновено на 28.06.15 в 13:18
Снимка: БГНЕС

93 делегати, регистрирани на Националния съвет на БСП, започнаха обсъждането на вътрешнополитическата ситуация в страната, състоянието на различните секторни политики, пенсионната реформа, здравеопазването, енергетиката. Очаква се широко обсъждане на предизборната платформа за местните избори.

В речта си пред делегатите лидерът Михаил Миков постави акцент върху различни вътрешни политики, като отчете липса на реформи в енергетиката, нарушаването на солидарния принцип в здравеопазването. Миков прогнозира изключително тежки проблеми в изборния процес при провеждането на местни избори, заедно с референдума, и предупреди от засилване на корпоративен вот в прага на преференциите. БСП е последователна опозиция и е алтернатива на сегашното управление, убеден е Миков. Той призова за повече усилия по места, за да се видят реалните, сериозни проблеми на хората. По думите му БСП запазва позициите си, което се дължи на активното прокарване на ясна лява политика. Миков отново подчерта, че позициониране на военни сили и техника в България ще доведе до допълнителни загуби за страната и усложняване на отношенията ни с Русия.

Очакванията на говорителя на БСП Атанас Мерджанов за днешния пленум:

Очаквам разсъдлив и мъдър резултат на днешния пленум. Смятам, че това ще бъде една добра изходна позиция за успех на местните избори. Относно разширението на самото ръководство на изпълнителното бюро - всичко това зависи днес от решението на председателя. Уставът му дава това право.

Организираният пленум беше наречен в средите на партиите и "пленум на истината", на който има заявки да се отговори на въпроси, свързани с предходното участие на БСП във властта и конкретни въпроси, касаещи кабинета "Орешарски". Очаква се да бъдат направени и промени в Изпълнителното бюро на БСП, като е много вероятно то да бъде разширено с включването на Чавдар Георгиев, Красимир Янков и Жельо Бойчев, които са и народни представители в групата на "БСП Лява България". Под въпрос остава дали Драгомир Стойнев ще запази заместникпредседателското си място в ръководството на партията. Той беше обвинен от съпартийци, че не е бил назначение на БСП в кабинета "Орешарски":

Трябва да си говорим и за истини, нямам нищо напротив. В крайна сметка най-важното е БСП да бъде единна и да печели избори. Аз нямам проблем с другарския съд, още повече винаги съм бил откровен с моите другари, каза Драгомир Стойнев.

Михаил Миков осъди в декларация терористичните атаки от последните дни:

Националният съвет на БСП изразява съчувствие и съпричастност с жертвите на терористичните атаки от петък. Четири държави в четири различни точки на света, включително в сърцето на Европа, бяха ударени с характерната за фундаменталистите показност и жестокост. В средите на насилствения екстремизъм "Ислямска държава" се крие истинската заплаха за мира и сигурността.

Миков каза това в контекста на разполагането на чуждестранни тежки въоръжения и войскови части на българска територия. Той призова президента да даде отговор за ангажиментите, които страната ни е поела:

БСП е категорично против разполагането на тежка бойна техника в България. За нас трупането на оръжие е път към задълбочаване на противопоставянето. БСП настоява държавния глава да отговори какви ангажименти е поемал от името на страната ни на срещата на НАТО в Уелс. Недопустима е липсата на позиция на министър-председателя. Като равноправен участник на международната сцена България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна