Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янис Варуфакис: Референдумът не е за еврото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът за финансово подпомагане на Гърция приключва във вторник, след като Атина отхвърли предложенията на международните кредитори и свика референдум за началото на юли. На спешно съвещание министрите на финансите на еврозоната отказаха да продължат спасителната програма за Гърция след 30 юни, както искаше Атина.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви пред Си Ен Ен, че предстоящият референдум в Гърция не поставя под въпрос излизане на страната от еврозоната:

Нека да бъда особено, пределно и недвусмислено ясен. Всеки който твърди, че този референдум е за еврото, налага много ненадеждно тълкуване на пределно ясна реалност. А реалността е, че не става въпрос за еврото и не може да става въпрос за еврото.

Варуфакис подчерта, че не съществуват европейски законодателни разпоредби за излизане на страна от единния валутен съюз. Затова поставяне на въпрос към гласоподавателите дали да се запази еврото или да се излезе от валутата ще бъде в нарушение на основополагащите договори на Европейския съюз. Варуфакис посочи, че въпросът към гръцките гласоподаватели ще бъде съвсем прост и той ще бъде дали искат да бъде подписано конкретното споразумение с международните кредитори, което правителството отхвърля.

Гръцкият финансов министър изрази надежда, че е възможно постигане на споразумение преди вторник:

Трябва да успеем да проведем нова среща преди изтичане на крайния срок, за да разполагаме със споразумение до вторник. При тези обстоятелства позицията на гръцкото правителство относно референдума ще бъде да покани гръцкия народ да одобри предложението на кредиторите, ако има подобрен негов вариант.

Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че неговата страна е готова да поднови преговорите с Гърция по всяко време.

По-твърда позиция зае председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който заяви, че Гърция е прекъснала преговорите и че спасителната програма за страната изтича във вторник вечерта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени