Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават интензивните преговори по иранската ядрена програма

Преговорите между Иран и световните сили по иранската ядрена програма продължиха и днес във Виена. В тях се включи и върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини, която изрази оптимизъм за постигане на споразумение:

Ще гледаме да спазим предвидения срок, като очевидно може да приложим известна гъвкавост. Ако са необходими още няколко допълнителни дни, ще ги отпуснем. Важното е да успеем да превърнем политическите договорености отпреди няколко месеца във финализирано споразумение.

Могерини заяви, че е въпрос на политическа воля да се постигне окончателното споразумение.

Междувременно британският външен министър Филип Хамънд заяви, че все още има сериозни различия по някои спорни въпроси. И двете страни трябва да направят компромиси, ако искат да финализират преговорите до края на месеца, посочи още Хамънд и подчерта, че е по-добре без споразумение, отколкото с лошо споразумение.

Иранската агенция Тасним съобщи, че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще отпътува днес за Техеран, за да проведе еднодневни консултации с правителството. Утре Зариф ще бъде отново във Виена, където ще продължат преговорите с "шесторката", съобщава още агенцията, като се позовава на дипломатически източник, пожелал анонимност.

През април представителите на групата 5+1 (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция плюс Германия) сключиха рамково споразумение с Иран по спорната иранска ядрена програма. Тогава политическите представители поставиха краен срок 30 юни за сключване на окончателно споразумение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени