Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ реши да запази финансирането на гръцките банки

| обновено на 28.06.15 в 17:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да запази финансирането на гръцките банки чрез механизма за спешна ликвидна помощ (ELА) на текущите нива, съобщи АФП. След днешното извънредно заседание на Управителният съвет на банката бе обявено, че европейската финансова институция наблюдава внимателно ситуацията и евентуалните последствия върху паричната политика.

В заключителното комюнике от срещата се казва, че ЕЦБ ще работи в тясно сътрудничество с Гръцката централна банка, за да се запази финансовата стабилност на страната. От своя страна гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас също се ангажира управляваната от него институция да обезпечи финансовата стабилност за гръцките граждани при сегашните тежки обстоятелства.

С решението си да запази тавана на ликвидните средства за Гърция ЕЦБ остави отворена вратата за политическо решение на гръцката криза.

Очакваше се ЕЦБ да не продължи да финансира гръцките банки чрез механизма за спешна ликвидна помощ заради прекратяването на преговорите с международните кредитори. Позицията бе обявена от Лоренцо Бини Смаги, бивш член на изпълнителния съвет на европейската финансова институция, в интервю за в. "Кориере делла сера". Смаги посочи, че следващата седмица ще бъде драматична за гръцките граждани, които ще се опитат да изтеглят спестяванията си от гръцките банки, но най-вероятно няма да успеят.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че ако ЕЦБ спре да финансира гръцките банки чрез механизма за спешна ликвидна помощ, ще нанесе удар срещу цяла Европа. В интервю за радио Би Би Си 4 Варуфакис посочи:
 
Това означава неуспех на Европа да изпълнява своето задължение да запази успоредно демократичния процес и паричния съюз. Паричният съюз трябва да е съюз между различни държави с обща валута, чиито банки са обезпечени от централната банка, която прави всичко възможно, за да могат хората да имат достъп до своите спестявания.

Варуфакис посочи още, че правителството ще обсъди евентуално затваряне на банките в страната в понеделник заради масовите тегления на спестявания от гръцките граждани. Из цяла Гърция и днес има опашки пред банкоматите. В някои райони парите в устройствата свършиха още сутринта. През последните седмици са изтеглени милиарди от банките, като размерът на депозитите е намалял с една трета.

По-рано днес бе обявено, че Съветът за системна стабилност на Гърция ще проведе извънредно заседание в 16:00 ч. местно време, на което ще се обсъди банковата ситуация в страната. В състава на съвета участват ключови финансови фигури, между които финансовият министър Янис Варуфакис, неговият заместник Димитрис Мардас и гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас.

Съветът ще обсъжда прекъснатите преговори с международните кредитори, които доведоха до дълги опашки на гръцките граждани пред банкоматите в страната. Хората се страхуват, че след изтичането на спасителната програма на 30 юни страната ще обяви фалит и вече няма да имат достъп до спестяванията си.

Междувременно френският министър-председател Манюел Валс заяви, че съществува реален риск Гърция да напусне еврозоната, ако гърците гласуват срещу предложенията на кредиторите на планирания за другата седмица референдум в страната. Френският премиер заяви, че все още смята, че е възможно постигането на споразумение и призова гръцкото правителство да се върне на масата за преговори.

Манюел Валс заяви още, че Европейската централна банка не трябва да прекъсва финансовата помощ на гръцките банки, дори и ако Гърция не успее да плати задълженията си към Международния валутен фонд на 30 юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени