Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето гърци подкрепят действията на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След обявяването на временното затваряне на банките в Гърция хиляди гърци се стекоха снощи в центъра на Атина, за да се противопоставят на политиката на икономии, за която настояват международните кредитори.

Гръцките граждани по улиците на Атина коментират: Подкрепям излизането от еврото, защото смятам, че ако останем в еврозоната, ще продължи всичко, което преживяхме през последните пет години. Няма алтернатива. Така ще продължи завинаги. Затова единствената възможност е да излезем.

Друг грък посочва: Сега е моментът да кажем "не", защото (кредиторите) искат цялата наша земя. Искат нашата свобода, нашите права, нашите имоти, нашата родна земя. Мисля, че гръцкият народ ще се противопостави.

И още един коментар: След като правителството избра да действа в рамките на ЕС и да седне на една маса с кредиторите и да тръгне в тази посока, нямаше никаква възможност да бъде изготвена програма или споразумение, което да отговори на исканията на хората.

През последните седмици бяха изтеглени милиарди от банките, като размерът на депозитите е намалял с една трета. Жителка на Атина посочва: Притеснени сме. Това не е обикновена опашка пред банкомат. Не беше така миналата неделя или седмица по-рано. Всички тези хора не са се наредили тук, за да изтеглят само 50 или 100 евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени