Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Провал на еврото ще е провал на Европа

| обновено на 29.06.15 в 16:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че провалът на еврото е провал на Европа и призова за намиране на компромис по гръцката дългова криза.

В реч по повод 70-ата годишнина от основаването на ръководения от нея Християндемократически съюз Меркел заяви, че ако бъде загубена способността за намиране на компромис, тогава Европа ще бъде загубена.

Въпреки това германският канцлер подчерта, че в търсенето на компромисно решение трябва да се съхранят европейските принципи, които са в основа на единството на Европа.

Меркел се срещна още с ръководството на нейната партия и председателите на парламентарно представените групи, с които обсъди прекъсването на преговорите с Гърция. След консултациите тя заяви на пресконференция, че Германия е готова за подновяване на консултациите, ако Атина поиска това след референдума в неделя. Меркел осъди гръцкото правителство, че не е постигнало компромис с кредиторите, след като по нейните думи е получило щедро предложение.  

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел, който също участва в пресконференцията, заяви, че ако гърците гласуват "против" предложението на кредиторите, това ще бъде ясен вот срещу оставане в еврозоната.

По-рано днес беше обявено, че германският канцлер все още има готовност да разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас въпреки прекъсването на преговорите между Атина и международните кредитори през почивните дни. Готовност за разговори потвърди и говорителят на финансовото министерство, който посочи, че министър Волфганг Шойбле е отворен за консултации с гръцкия си колега Янис Варуфакис.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени