Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР удължи с един месец влизането в сила на новите цени на тока

Снимка: Борис Димитров

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) удължи с един месец - до 1-ви август - влизането в сила на новите цени на електроенергията. Миналата седмица чрез промяна в Закона за енергетиката парламентът даде възможност на регулатора да отложи с до 30 дни регулаторния период за сектор "Електроенергетика" заради напрежението сред бизнеса по повод увеличената цена "задължение към обществото".

От КЕВР посочват, че са образували административно производство във връзка с постъпили заявления от страна на производители на електроенергия, електроенергийния системен оператор, НЕК, електроразпределителните дружества и крайните снабдители.

В хода на производството, посочват от регулатора, следва да бъдат отчетени важни обстоятелства, които могат да окажат влияние върху формирането на цените.

От регулаторната комисия припомнят, че в краткосрочен план се очаква да бъде издадена наредбата, която трябва да облекчи част от бизнеса заради планираното двойно увеличение на цената "задължение към обществото".

Ако регулаторът вземе решение за цените до края на този месец, то няма да отразява целите и правилата на наредбата, изтъкват от комисията. От там посочват още, че очакват оповестените от правителството действия за намиране на резерви в сектора, които да позволят оптимизиране на разходите, съответно цените на електрическата енергия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна