Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц призова за връщане на масата за преговори за Гърция

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова за подновяване на преговорите по гръцката дългова криза възможно най-скоро. След днешното заседание на Председателския съвет в Брюксел, Шулц посочи:

Приехме призив за връщане на масата за преговори до утре вечерта в какъвто и да е формат - държавни ръководители, министри на финансите - за да се отдели време за решаване на проблемите.

На тази среща председателят на Европейския парламент очаква да се вземе решение каква процедура на "спиране на часовника" ще бъде приложена за периода между изтичане на спасителната програма за Гърция във вторник и референдума в неделя.

Европейските институции призовават гръцкия народ да гласува с "да" за предложенията на кредиторите. Ние сме убедени, че предложението на Жан-Клод Юнкер е достатъчна, стабилна и устойчива основа за бъдещо сътрудничество в еврозоната. То е протегната ръка към гръцките граждани.

Шулц посочи, че то не предвижда увеличение на ДДС в здравеопазването и енергетиката, както и орязване на пенсиите и заплатите в Гърция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени