Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросите на президента за референдума минаха без редакция в правната комисия на парламента

Снимка: БНР

С процедурна хватка ГЕРБ успя да прокара в парламентарната правна комисия предложения референдум на президента за изборните правила без редакция в трите въпроса. След като в началото на дебатите членовете комисията гласуваха да се допусне редакция на въпросите на  президента – свързани с мажоритарен вот за част от депутатите, за задължително и за електронно гласуване, в края на дебатите редакциите не бяха подложени на гласуване и отпаднаха.

След тричасови дебати само по точката, свързана с внесеното предложение на държавния глава за националното допитване, председателят на правната комисия и депутат на ГЕРБ Данаил Кирилов раздаде, pешение на Народното събрание, в което е записано, че комисията одобрява предложението за провеждане на национален референдум с въпросите, формулирани от президента. Това гласувано решение от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт правно обезсмисли предлаганите преди това редакционни промени във въпросите. Това доведе до бурни реакции от БСП и ДПС.

Преди това от ГЕРБ твърдо застъпваха тезата, че е недопустимо да се редактират въпросите на президента. Последва реакция от опозицията. Четин Казак от ДПС:

Тезата, която г-н Лазаров изтъква, че видите ли, има привилегировани вносители, чиято инициатива не подлежи на редакция, категорично е несъстоятелна. Не може да има вносители като президент, Министерски съвет и т.н., чиито инициативи да не подлежат на никаква редакция, а видите ли, подписка, подкрепена от над 500 хиляди български граждани, да може да бъде редактирана.

Въпреки решението на правната комисия се оказа, че голяма част от политическите сили ще имат свои редакционни поправки. От ДПС предложиха отпадане на въпроса за задължителното гласуване и подкрепиха изцяло мажоритарен вот и електронно гласуване. БСП застъпи тезата за конкретизиране на въпроса за мажоритарния вот, обявиха се за задължителното гласуване, но против електронното. От Патриотичния фронт предложиха електронното гласуване да важи само за сънародниците ни зад граница, а реформаторите подмениха мажоритарността с преференцията. АБВ поиска смесена система, при която половината народни представители да се избират мажоритарно, а другата половина пропорционално. Тези предложения се очаква да бъдат направени между първо и второ четене на внесения законопроект за допитването. В представената позиция на президента в комисията се застъпва схващането, че с провеждането на референдума ще се даде възможност гражданите да вземат отношение по важни държавни въпроси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна