Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов иска бързи съдебни дела за битовите престъпления

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се обяви за съкращаване на наказателния процес при битови престъпления. По време на блиц контрола в парламента, в отговор на въпрос на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов за поставянето на видеонаблюдение в малките населени места, Борисов поиска нова посока на съдебната реформа, изразяваща се в скъсяване на съдебния процес. Борисов е поискал от министъра на правосъдието Христо Иванов, вътрешния министър Румяна Бъчварова и от финансовия министър спешно да изработят промени, свързани със "забързване" на делата. 

Според стенограмата на заседанието на Министерския съвет, Борисов е настоял тези промени да се случват паралелно с течащата съдебна реформа. Ако искате да има реален ефект, то трябва да скъсим съдебния процес. Няма как години, десетилетия да си говорим за хора с висящи дела. 

Според премиера правата на гражданите в Наказателния кодекс са твърде големи. Сходно е и становището на Асоциацията на прокурорите, които миналата седмица обявиха за приоритет промяната на процесуалните закони и поискаха реформа "отдолу-нагоре". 

По думите на Борисов трябва веднага, когато те хванат в нарушение, да понесеш отговорност. Просто липсата на бързо наказание разлага обществото и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието.

Ден след като Асоциацията на адвокатите подкрепи правосъдния министър по отношение на съдебната реформа, премиерът открито ги нападна:

Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката. /.../ В момента е едно златно време да си адвокат. При цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. Да променим закона така, че да е 50:50 да ги осъдим.

След парламентарния блиц контрол на заседанието на Министерския съвет Борисов продължава атаката срещу адвокатите и дори изразява съжаление, че не могат да бъдат подслушвани: 

Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията? Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100% независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа, и днес го издирват, и утре го издирват, вика "Какво правят те, какво правят!

Неприкосновеновеността на адвокатската тайна е международен стандарт, записан изрично и в българската конституция. За промяната на тази норма е нужно Велико Народно събрание. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна