Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконният въгледобив в мини "Перник" е недопустим според жители на града и екоорганизация

Снимка: БГНЕС

Жители на Перник и представители на екоорганизациията "За земята" настояха за незабавно прекратяване на незаконния въгледобив в участъка "Гладно поле" в мини "Перник", както и за рекултивация и глоби за нарушителите. Нерегламентираният въгледобив в мините се извършва от десетилетия, твърдят от инициативата "Съседите на Рекоул". Председателят ѝ Галина Гергинова подчерта, че е недопустимо да има открит рудник на метри от урбанизирана територия:

На въпрос, защо са допуснати тези отстояния, отговорът беше, че това е стара наредба от времето на СИВ.

Шахтите и кариерите, дълбоки по 18 метра, не са обезопасени по никакъв начин, поясни Генади Кондарев от екологичното сдружение "За земята". Според него тези, който добиват въглища, според мълвата, си плащат за всяко изкарано чувалче въглища на охраната на официалната концесия.

Гергинова е убедена, че ситуацията не се свежда до няколко души, които пренасят по един чувал въглища, за да изкарат зимата. Това е абсолютно организирана престъпна група с милиони стокооборот за година, допълни тя.

Пострадалите хора настояха още веднъж да бъдат взети спешни мерки за предотвратяване на добива и обезщетения за застрашените от събаряне сгради. Въпреки, че повечето са настанени в общински жилища, хората продължават да настояват за наказания на ромите, които копаят под домовете им. Резултатът от 5-годишните жалби и препращане към институциите е нулев, казва тази жена. 

Вътре не се влиза, всичко е запечатано. Ние ходим по двора, защото имаме стока и трябва да се погрижим за тези животни. Да видим къде ще ги преместим. Но, ако дойдат и кажат, вие сте отчуждени, ще ви се подсигури жилище, компенсация. С две думи казано, справедливост и наказания за тези, които са виновни за моето страдание! Това искам! И финансова компенсация, за да мога да си направя, ако е възможно, ако не, да ми осигурят място, където да живея.

А това момче казва, че няма да остане в общинското жилище, защото ще трябва да остави, чисто нова къща.

Аз не мога да седя в общинско жилище, при нова къща, аз да съм на улицата. И аз не знам, какво е вече решението. За сега никой не е наказан.

Бивши миньори обясниха, че проблем не са ромите, а това, че при закриването на мините, галериите не са били затрупани.

Трябва да се бутнат, за да се слегне земята, за да не стават тези свличания. А сега, като се срутват, като падат и то отгоре пропада.

А, защо се набеждават циганите? 

За да не взимат въглища.

В понеделник в квартала ще дойдат геолози, за да проучват движението на свлачището.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна