Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вратата за преговори на Гърция с кредиторите остава отворена

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са единодушни, че вратата за преговори на Гърция с кредиторите продължава да е отворена.

На срещата двамата лидери обсъдиха перспективите пред южната ни съседка. Според тях Атина трябва бързо да направи предложения за постигане на сделка, на принципа "пари срещу реформи". По-късно Оланд е разговарял по темата "Гърция" по телефона както с американския президент Барак Обама, така и с руския –  Владимир Путин.

Късно снощи МВФ съобщи, че не може да предоставя финансови средства на страни, които са пропуснали плащания по дълга си към него.

По-рано премиерът Алексис Ципрас е разговарял по телефона с шефа на Европейската централна банка Марио Драги и му казал, че е необходимо незабавно вдигане на контрола над капиталовите потоци в Гърция.

От Европейската централна банка обявиха, че ще продължат в досегашните обеми финансирането на гръцките търговски банки в рамките на програмата за спешна ликвидна помощ (ELA). По данни от миналия месец, обемът на кредитиране е достигнал около 90 млрд. евро.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум призова гръцкия премиер да представи на днешната спешна среща на лидерите на еврозоната нови конструктивни предложения. Пред холандския парламент Дейселблум каза, че без ясен пакет от реформи оставането на Гърция в еврозоната е "много проблематично".

Междувременно новият финансов министър на Гърция  Евклид Цакалотос заяви, че страната няма да се съгласи на нежизнеспособно споразумение. В първото си изказване, след заемане на поста, Цакалотос похвали своя предшественик Янис Варуфакис и сподели, че и занапред ще ползва неговите съвети.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени