Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенски учители възстановиха паметна плоча на вазов

Русе-учители
Снимка: Ася Пенчева

В Русе беше възстановена паметната плоча, която припомня годините, в които Иван Вазов е живял и творил в града. През 1878 г. губернаторството на Русия е преместено в Русе,  а Иван Вазов е назначен в канцеларията на генерал-губернатора. Тук той написва част от произведенията си, а в личен план, градът му дава единствената жена, която била достойна да бъде съпруга на поета - Атина Болярска. Къщата, в която е живял патриархът на българската литература и до сега е запазена на улица "Духовно възраждане". Години наред, тя носеше паметна плоча за русенския период от живота на Вазов, но наскоро гранитният блок беше разрушен. По инициатива на учителите по български език и литература в града, паметната плоча е възстановена. И днес, когато беше отбелязана 165-та годишнина от рождението на поета и писателя, тя отново припомня за Вазов и вързката му с Русе.

Учителите по български език и литература сме последните пазители, вдъхновители и продължители на българския дух и традиции. И това ще бъде, докато го има българското училище.

Това разказа учителката по български език Таня Нахабедян, основен инициатор на дарителската акция и възстановяването на паметната плоча. Тя допълни, че в Русе скоро ще бъде подготвен и литературен маршрут, който да припомни за още много български поети и писатели, живели и творили край Дунав.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна