Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Вучич беше замерян с камъни, бутилки с вода и обувки в Сребреница

От Белград последваха гневни реакции по повод инцидента

| обновено на 11.07.15 в 18:24
Александър Вучич

Премиерът на Сърбия Александър Вучич беше замерян с камъни в Сребреница. Това стана след възпоменателната церемония за 20-годишнината от избиването на 8 хиляди мюсюлмани по време на босненския конфликт. Инцидентът предизвика острата реакция на Белград.

На входа на гробището, където са погребани тленните останки на жертвите, разгневено множество хора проби защитната ограда и се насочи към Вучич, който тъкмо беше положил цвете на Мемориала.

Към делегацията от Белград полетяха камъни, бутилки с вода и обувки. Сръбският премиер беше ударен в лицето, а очилата му - счупени. Разгневени хора се сблъскаха с охраната в опит да стигнат до Вучич, която се опитала да отвори чадър, за да го предпази. Полицията се намеси и отблъсна нападателите, а сръбската делегация бързо беше изведена от мястото, докато организаторите призоваваха множеството да запази спокойствие.

От Белград дойдоха гневни реакции на случилото се - Атака срещу Сърбия го нарече сръбският министър на външните работи Ивица Дачич. Според колегата му - вътрешен министър Небойша Стефанович, Босна не е успяла да създаде дори минимални условия за сигурността на сръбския премиер, който е свикал заседание на правителството в Белглад, след което се очаква да направи обръщение.

Разпространено беше заявеното от Вучич, че група запалянковци от Сърбия е предизвикала инцидента в Поточари. 

Поклонението в Сребреница е по повод събитията от 11 юли 1995-та година. Тогава военни части на босненските сърби, командвани от генерал
Ратко Младич, избиват 8 хиляди мъже и момчета - мюсюлмани в контраакция срещу анклава, формално защитаван от ООН по време на кървавия босненски конфликт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна