Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на еврозоната и гръцкият премиер все още преговарят

През цялата нощ лидерите от еврозоната и гръцкият премиер Алексис Ципрас преговарят за условията на спасителна програма, която да избави от фалит банките и да запази стабилна общата валута. Часове преди това решение кредиторите на Гърция поискаха точен график за прилагането на серия от законодателни реформи преди отпускането на нова парична помощ. Преговорите между финансовите министри от еврозоната приключиха час след началото на вече започналия форум нависоко равнище между първите държавни лидери в Брюксел. Министрите на финансите поставиха 12 условия, преди Гърция да бъде издърпана от ръба на пропастта. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейелблум отказа подробно да осъжда плана, преди да го представи на премиерите:

Няколко големи въпроса все още са отворени, затова ще ги представим на правителствените лидери и всичко ще зависи от тях.

Според изтеклия сред журналистите документ, до 15 юли се изисква гръцките депутати да гласуват уеднаквяване на ДДС, разширяване на данъчната основа, мерки за увеличаване на пенсионната възраст, нов Гражданско-процесуален кодекс, свободна конкуренция в редица сектори на търговията, фармацевтичната индустрия, млеко- и хлебопроизводството, също така масова приватизация, включително на държавното електроразпределително дружество и на други активи, промяна в Закона за колективното трудово договаряне, което да позволи на работодателите да съкращават по-лесно и да наемат по-конкурентни служители, приемане на законодателството, обещано от предишното правителство, което СИРИЗА отказваше да направи, и други. Тежките условия бяха приветствани от един от хардлайнерите, финландският министър на финансите Алексадър Стуб:

Ако изобщо ще започваме преговори по Европейския спасителен механизъм, целият този пакет първо трябва да се одобри от правителството и парламента на Гърция.

Канцлерът Ангела Меркел посочи:

Не може да има споразумение на всяка цена. Трябва да сме сигурни, че плюсовете надвишават минусите.

Премиерът Алексис Ципрас даде сигнал за отстъпки:

Готов съм за нов компромис. Можем да постигнем споразумение тази вечер, ако всички страни го искат.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц, който без юридическо основание за първи път бе поканен на заседанието на лидерите, призова да не се "пренатягат" изискванията към Атина:

На всяка цена трябва да се избегне унижаването на Гърция и гърците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна