Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провали се срещата на институциите, ангажирани по казуса "Гърмен"

Снимка: Община Гърмен

Провали се срещата на институциите, ангажирани с организацията по принудителното събаряне на незаконните постройки в ромската махала в Гърмен. Протестът на недоволните от действията на държавата е насрочен за 11.00 часа на 18 юли в столицата.

Повече от час кметът на община Гърмен Минка Капитанова е очаквала представителите на Дирекция "Национален строителен контрол" и на социалните институции, за да се обсъди ситуацията след предупредителното писмо на Европейския съд по правата на човека. Инициатори на срещата са били от ДНСК, но областният директор не отговарял дори по телефона, оплака се кметицата. 

Днес по графика, разписан от МРРБ, трябваше да бъдат съборени две къщи, в които има и деца с тежки увреждания, а до края на месеца – още 20. Предложението на социалните служби за временно настаняване на семействата в риск е било отхвърлено заради разделянето на родителите, което бе и повод Съдът в Страсбург да бъде сезиран за нарушени човешки права. 

Общината и държавата продължават да си прехвърлят отговорността за изход от кризата. Местната власт не успя да вземе решение за приспособяване на необитаеми училищни сгради в три от селата на общината, където временно да бъдат настанени семействата, чиито къщи предстои да бъдат разрушени. Няма движение и по въпроса за възможността ромите да си закупят парцелите, а общината да направи регулация на квартала. 

От декември 2010 до края на юли 2011 година Община Гърмен е издала над 80 удостоверения за търпимост на постройките върху земята в махалата, която на практика е земеделска. Най-сериозният проблем е, че ромите отказват да напуснат общността и поставят условие, ако бъдат преместени, да бъдат на едно компактно място, каквито възможности няма. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна