Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е готова с отчета по Механизма за сътрудничество и проверка

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е дала отчет в сряда сутринта пред експерти от държавите-членки за наблюдението над правосъдието и вътрешните работи у нас. Така нареченият "устен доклад“ не се оповестява публично. Окончателните заключения за резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност Брюксел ще оповести в редовна писмена форма през януари догодина.

Служител в ЕК е представил устно информация за предприетите стъпки в България и в Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка след последните доклади от началото на тази година. 

Според дипломатически източници на срещата са били отчетени усилията на българската страна за реформа на съдебната система.

Пред БНР говорител на Еврокомисията отказа официално потвърждение или коментар, с мотива че това е заседание на експертно ниво с представители на вътрешните и правосъдните министерства на страните-членки, и съответно няма да има препоръки или заключения на този етап.

Припомняме, че резултатите от мониторинговия механизъм се превърнаха в условие за държави като Холандия, Германия или Франция да допуснат България в Шенгенската зона без вътрешни граници. Хага, например, иска два последователни положителни доклада, преди да отмени ветото си на предстоящата среща на вътрешните министри на 8 октомври.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна