Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

| обновено на 16.07.15 в 11:07
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесен от Министерски съвет. С тях се решава проблемът за достъп на животновъдите  до общински ливади и пасища.

С промените се предвижда пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд да се разпределят само на животновъди без провеждане на тръжна процедура на изтеклите им договори. Със законопроекта се въвежда критерий за допустимост за подпомагането от следващата година. До 1 февруари 2016 година ползвателите на животновъдни обекти с пасищни животни ще трябва да разполагат с такъв брой и вид животни, в съответствие с наетите от тях площи. В противен случай кметовете на общините или директорите на областните дирекции "Земеделие" ще прекратяват договорите.

С новите текстове се слага край на порочната практика, пасища и мери да се наемат от хора и фирми, които не се занимават с животновъдство, но получават субсидия за тях. Министър Десислава Танева заяви

Средствата за подпомагане, които са предвидени за постоянно затревени площи, чието основно предназначение и функция не е да се поддържат в добро състояние, а да се изхранва животновъдството в България, да се ползват от животновъдите.

Иван Станков от АБВ представи данни, съгласно които над 40 % от пасищата, мерите и ливадите се стопанисват от хора, които не отглеждат животни, но получават субсидии.

Което означава, че ние не можеме да осигуриме нашите преживни пасищни животни с необходимата паша, въпреки че разполагаме с такъв огромен фонд!

Земеделският министър призова окончателно промените да бъдат приети до края на лятната сесия на Народното събрание. През лятото трябва да се случат редовните процедури за разпределение на такъв затревен фонд, за да може ползватели и собственици на животни да имат време да приведат дейността си, съгласно новите разпоредби.

Днес депутатите трябва да одобрят окончателно и текст в Закона за горите, който забранява сеч през тъмната част на денонощието и регламентира поставяне на GPS устройства на камионите, превозващи дървесина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени