Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно беше одобрено създаването на фонд за енергийна сигурност

По-ниски цени на тока за бита и бизнеса от август

| обновено на 22.07.15 в 16:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Народното събрание одобри създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". В него ще отчисляват 5 процента от приходите на производителите на ток, а парите ще се използват за покриване на дефицита в НЕК.

Вноски във Фонда, в размер на 5 процента, ще правят ежемесечно производителите на електрическа енергия от приходите от продадената електрическа енергия и търговците, които внасят енергия за вътрешния пазар от приходите от внесената електрическа енергия, приеха депутатите. Фондът ще се ръководи от седем души, председателят му ще се назначава от министъра на енергетиката, членове на управителния съвет ще бъдат по двама представители на министерствата на енергетиката и на финансите, един представител на министерство на околната среда и водите и двама представители на производителите на електрическа енергия. Промените в Закона за енергетиката трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на седмицата. КЕВР изчаква това да стане факт, за да обяви новите цени на тока, които ще действат от първи август.

Новите цени на тока - и за бита, и за бизнеса, ще бъдат по-ниски от първоначалните разчети на енергийния регулатор. Това ще стане възможно заради промените в закона за енергетиката и мерките, които започват да се прилагат в сектора, потвърди председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Ние няма всъщност да създаваме нов ценови модел, единствено някои параметри ще бъдат променени, но при всички положения, корекциите, които ще бъдат направени, ще бъдат на намаляване по отношение на проекта за решение, който ние бяхме изготвили и трябваше да е влязъл в сила от първи юли. Предложението беше електроенергията за бита да скочи с 2 процента. Преразглеждането на цените се наложи заради недоволството на бизнеса, че драстично се повишава таксата "задължение към обществото", която той плаща. 

Иванов обясни, че таксата "задължения към обществото", плащана от бизнеса, може да бъде по-малка от предвижданата, но не и да не се повиши. 

В никакъв случай ние не можем да се върнем към предишните нива, защото това означава НЕК или българските потребители да понесат отново непосилна тежест.   

Такса "задължения към обществото" ще плащат и електроразпределителните дружества, и Електроенергийният системен оператор. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени