Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарство забавя деменцията в ранен стадий на Алцхаймер

| обновено на 22.07.15 в 14:29
Пациенти с Алцхаймер, които са вземали експерименталното лекарство соланезумаб в ранен стадий от болестта, са запазили по-голяма част от умствените и функционалните си способности, съобщиха от фармацевтичната компания, тестваща медикамента. 34 процента от пациентите са показали забавяне в мозъчната дегенерация, а 18 на сто в загуба на функционалните си способности. На конференция във Вашингтон учените представиха изследванията си в употребата на соланезумаб, който се смята за първия медикамент, забавящ дегенарацията на мозъка.

Доктор Ерик Карън от Британския институт за изследване на Алцхаймер отбелязва, че лекарството може да се окаже "наистина значимо": Изследването показва, че пациентите, които са взимали лекарството за период от 18 месеца имат качествено подобрение. Това е изключително важно, защото за първи път имаме данни, че медикамент може да забави болестта на Алцхаймер.

Лекарството разрушава деформираните протеини, които се натрупват в мозъка на пациент с Алцхаймер и по този начин предотвратява умирането на мозъчни клетки. Според прогнозите забавянето на деменцията с пет години ще намали случаите на Алцхаймер в световен мащаб с една трета.

Компанията тества лекарството и през 2012 година, но тогава резултатите не показват такова категорчино забавяне в деменцията, тъй като са участвали малко хора с ранен стадий на болеста, уточнява Ройтерс.
 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна