Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия орязва джобните за имигранти от Балканите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия поема курс към стагнация за прииждащите към нейна територия кандидати за бежанци и имигранти от Западните Балкани. Държавите от бивша Югославия са официално обявени за сигурни, поради което Берлин ще ограничи рязко броят на прииждащите оттам.

Федералната Агенция за миграция обяви, че намалява държавната помощ за всеки дошъл от Албания, Сърбия, Черна Гора и Косово. Мнозина от кандидат-имигрантите от Западните Балкани, които са предимно роми, откровено признават през германските служители, че тяхната цел е да останат разрешените пет месеца и да получават по 143 евро джобни пари, с които в родината си биха живели между 9-12 месеца. Техните думи изнесе в Билд шефът на агенцията Манфред Шмид, който очаква до края на годината „керванът от Балканите“ да достигне рекордните 450 хиляди души. Това е с около 20 хиляди души повече от рекордната 1993-а, когато балканци масово напускаха бивша Югославия заради събитията в нея. 

Макар и остро критикувана от различни страни, Бавария вече реши, че предприема изключителни мерки спрямо бежанците от западните Балкани като изгражда мобилни центрове за първоначално приемане на източната си граница. Всеки един от случаите на кандидат-имигрантите се разглежда по бързата процедура и по-голямата част от тях ще бъдат връщани обратно в страните откъдето са дошли без право през следващите 3-5 години да влизат на територията на ФРГ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени