Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Според водещото заглавие на вестник СЕГА таванът на старите пенсии ще се увеличи чак от 2019 година и най-високата ще стане 40% от максималния осигурителен доход. А според бюджетната прогноза максималната сума за осигуряване няма да се увеличава в следващите 3 години.

Вицепремиерът Калфин има план за справяне с демографскта криза, пише ПРЕСА. Сред мерките е и въвеждане на по-ниска ставка на ДДС за детските и бебешките храни. Вестник ДУМА припомня, че предложението за намаляване на ДДС от 20 на 5% за детските храни е на БСП и левицата даже е подготвила законопроект за това.

Всички издания показват писмото на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Борисов. 24 ЧАСА цитира изречението написано от Юнкер, че намесата на българския премиер за предоставянето на кредит на Гърция е била решаваща и достойна за подражание. Изданието посочва, че шефът на Еврокомисията не само лично е написал "Драги Бойко", но до подписа си е нарисувал и малко сърце.

В интервю за МОНИТОР, директорът на Сатиричния театър проф. Здравко Митков казва, че от 200 кандидатствали в академията НАТФИЗ половината не са ходили на театър. Според него вкусът на публиката става все по-примитивен и търси причината за това в чалга културата, в трудното финансово битие на българина и в образователния срив.

Пресъхнал свещен кладенец на 14 века бликна отново в Плиска по време на разкопките, четем в СТАНДАРТ. Кладенецът съществува от 7 век и край него през 9 век е екзекутиран първият български християнски мъченик  Боян-Енравота, който е син на хан Омуртаг.

На първата си страница днешният ТРУД пише за по-големия близнак на Земята, открит от НАСА. Планетата Кеплер 452б е с 60% по-голяма и има 385 дни в годината. И НОВИНАР отделя цяла страница на тази тема, като добавя, че новооткритото небесно тяло обикаля около звезда, подобна по размери на нашето Слънце. Планетата е на 6 милиарда години и е на цели 1 400 светлинни години от Земята. Това означава, че с най-бързия космически кораб, съществуващ днес, ще можем да достигнем до Кеплер за 25,8 милиона години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна