Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Ако Турция продължи да върви по пътя, по който пое в петък, кампанията на Запада срещу „Ислямска държава“ ще бъде укрепена, а потокът от хора, пари и оръжие от Турция към ИДИЛ в Сирия ще спре. Но поради начина, по който едновременно бяха ударени „Ислямска държава“ и ПКК, се предполага, че последиците може да бъдат сложни и опасни за самата Турция, пише Гардиън.
Обучени от американски инструктори иракски сили се готвят за настъпление срещу "Ислямска държава" в Рамади, допълва Вашингтон пост. Близо три хил. войници, обучени от военнослужещи на САЩ, са заели ключови позиции в околностите на иракския град, готвейки се за офанзива срещу екстремистите, които контролират района. 
Правителството на президента Обама се готви да освободи Джонатан Полард, офицер от военноморските сили на САЩ, осъден за шпионаж в полза на Израел, съобщи вестник Уолстрийт джърнъл. Евентуалното му пускане на свобода ще сложи край на дестилетните спорове между Тел Авив и Вашингтон заради Полард. По присъдата си за шпионаж той получава през 1987 г. доживотна присъда. По данни на "Уолстрийт джърнъл" някои американски официални лица се надяват този ход да успокои отношенията с Израел след споразумението по иранската ядрена програма. Полард, който през август ще стане на 61 години, работел като аналитик в разузнаването на американските ВМС. По данни на властите през 1984 г. той започнал да сътрудничи на израелските специални служби. Отначало Полард отрича да е предавал секретни документи на израелското разузнаване, но по-късно признава вината си.
Главната прокуратура на Германия разследва руски физик, заподозрян в шпионаж, съобщава Der Spiegel. Според изданието, в периода 2009-2011 г. 28-годишният специалист по квантова оптика работил в Института по физика на светлината в град Ерланген. През 2013 г. се преместил в Техническия университет в Айндховен. В полезрението на спецслужбите попаднал случайно през 2014 г. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна