Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Костов: Колкото по-рано се овладее един горски пожар, с толкова по-малко средства е гасенето му

Снимка: БГНЕС

350 000 лева до този момент са преките разходи за борбата с горския пожар в Рила, който ще тлее, докато не завали, подчерта заместник-министърът на земеделието Георги  Костов. Той допълни, че тепърва ще се оценяват щетите върху биоразнообразието в местността, където преди три години е имало пак пожар, а растителността тъкмо е започнала да се възстановява.

Костов допълни, че от началото на годината горските пожари са 133:

Имаме вече засегнати около 5000 декара горски територии, по-голямата част от които са държавни, а една трета са общински. Предстоят още по-сухи дни, тъй като високите температури много бързо изсушават. Всички трябва да бъдат изключително внимателни, когато се движат в природата - това се отнася за туристи, земеделски стопани, фермери и за тези, които ще практикуват лов. Това се отнася за всички граждани, които искат да усетят досега с природата.

Заместник-министърът на земеделието подчерта, че гората става на барут и при най-малкото невнимание от страна на хората:

През пътищата, като се кара, да не се хвърлят цигари! Както ние се изразяваме, гората става на барут. Технически изправни превозни средства трябва да се използват не само по пътищата, но и за работа на селскостопанските площи и в гората. И ако все пак се забележи дим, огън или някой да пали, моментално да сигнализира на телефон 112. Ние имаме пряка връзка с горските стопанства, тъй като, колкото по-ранна е реакцията в овладяването на един горски пожар, толкова по-ефективно е неговото гасене и с по-малко средства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна