Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовото министерство е в очакване на решението на КЕВР за цените на тока

Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство изчаква решението на енергийния регулатор за цените на тока, за да прецени дали и по какъв начин да осигури 800 милиона лева, които НЕК дължи на двете американски централи от комплекса "Марица-изток". Това беше едно от условията, за да влезе в сила споразумението между трите дружества, което щеше да намали дефицитът в НЕК. Информацията бе дадена от депутата от левицата Красимир Янков. Той е член на Комисията за наблюдение на дейността на енергийния регулатор, която изслуша на закрито заседание заместник енергийният министър Николай Николов.

Янков допълни, че енергийното министерство не знае дали Европейската комисия ще нотифицира Наредбата, която прави възможно намалението на тежестта от "зеления ток" върху цените на бизнеса. Тези две мерки се очакваше да намалят цените на тока за индустрията и да намалят дефицита на НЕК.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов отказа да коментира цените на тока, а по повод исканата от бизнеса му оставка заяви, че той си изпълнява задълженията. Който иска оставката му, трябва да каже защо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна