Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката във френския град Кале продължава да е усложнена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Километрични опашки от тежкотоварни автомобили продължават да се извиват от двете страни на тунела под Ламанша - на френска и английска земя - заради имиграционния хаос във френския град Кале.

По официални данни близо 995 хиляди евро са дневните загуби на транспортните компании заради закъсненията на доставките на товарните автомобили. Действащият лидер на Лейбъристката партия Хариет Харман поиска френското правителство да изплати обезщетения на британските превозвачи, засегнати от хаоса в Кале.

Търпението на много от шофьорите също е на изчерпване. Водачът на товарен автомобил Брайън Гилбърт коментира пред "Евронюз":

Да не би да чакаме някой шофьор на камион да бъде убит? Защото това може да се случи. От снимки в социалните мрежи виждам, че това не е далеч. Какво ще направим, ако някой от имигрантите е въоръжен?

Британският премиер Дейвид Камерън се ангажира, че ще работи тясно с френските власти за бързо справяне с кризата, в която хиляди имигранти се опитват да преминат Ламанша в търсене на по-добър живот на острова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени