Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административни проблеми пречат на СПА туризма у нас, установи дискусия

Снимка: Венета Николова

Заради административни пречки не се увеличава броят на европейците, които искат да идват на балнео и СПА туризъм в страната ни. Това стана ясно на четвъртата дискусия "Да на българската икономика" на тема балнеология и СПА туризъм в Кюстендил. Във форума участваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, представители на български и европейски СПА асоциации и браншови организации.

Редица несъответствия и пропуски в нормативната база и законодателството по организацията на балнеологията и СПА туризма бяха поставени в дискусията. Мненията сочеха, че отговорностите се прехвърлят от ведомство на ведомство и нищо не се прави. Защо въпреки обещанието и от Комисията по здравеопазването в парламента, и от здравното министерство все още не се реализира искането от Съюза по балнеология и СПА туризъм да се назначи отделен специалист в Здравната каса, който да отговаря само за рехабилитацията, попитаха представители на бранша.

12 общини в България вероятно ще загубят предоставени им части от дебита на минералните извори на тяхна територия, след като до края на тази година изтича 5-годишният срок, в който те трябва да заявят намеренията си по отдаване или за използване на предоставения минерален ресурс, а не са го направили, каза на форума министър Ивелина Василева. Тя посочи, че в момента за ползване са предоставени 66 находища на 43 общини. Това развързва ръцете на местната власт за стимулиране на местната икономика, каза още министър Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна