Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Виетнам постигнаха принципно споразумение за свободна търговия

| обновено на 04.08.15 в 15:22
Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Виетнам отварят взаимно пазарите си за търговия и инвестиции. Виетнам е четвъртият по големина търговски партньор на европейците в Азия. Споразумението е постигнато на политическо ниво между Ханой и Брюксел.

Европейските производители ще могат да продават стоките си без вносни мита във Виетнам от автомобили, машини и части до храни, лекарства и други сектори. Част от митническите тарифи падат веднага, а други поетапно през идните 5 до 10 години.

Имаме принципно споразумение, обяви европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом, според която то ще даде импулс на търговията с една от най-динамичните икономики в Азия.

Виетнамските износители ще имат по-лесен достъп за техните продукти в ЕС, което ще даде важен тласък на виетнамската икономика. Ще се стимулира икономическото развитие и реформите. Разбира се, споразумението е добра новина и за Европа. Виетнам е важен и динамичен пазар с 90 милиона потребители, което означава нови възможности за работни места и инвестиции, изтъкна Малмстрьом.

Европейски фирми също ще могат да кандидатстват за държавни поръчки във Виетнам. Формално споразумението ще влезе в сила края на 2017 година, след като бъде ратифицирано, уточни Малмстрьом.

Забавянето се дължи на новия модел арбитражен съд, с който Еврокомисията планира да замени наесен идеята за частните трибунали за търговски спорове:

Вървим към селекция на съдиите, повече прозрачност, възможност за обжалване. Всичко това първо трябва да залегне в Трансатлантическото търговско споразумение със САЩ, а след това в споразумението с Виетнам и всички следващи, обясни еврокомисарят.

В сделката с Виетнамската социалистическа република, управлявана еднопартийно, е включена и клауза за спазване човешките права и насърчаване на демокрацията.

Виетнам е традиционен партньор на България в Азия, но внасяме повече виетнамска продукция, отколкото изнасяме наша. Дисбалансът е за около 43 милиона долара, а общият стокообмен за 2014 година по данни на Министерството на икономиката е едва 93 милиона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени