Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност пожарът край Лесово да се разрасне

Гасенето продължава, опустошени са 7000 декара площи

| обновено на 05.08.15 в 11:34

Вече е избегната опасността пожарът до елховското село Лесово да се разпространи към населените места и в турска територия. Пожарът отново е локализиран. Гасенето продължава, опустошени са 7000 декара площи.
Остава обаче рискът от ново разпалване на огъня.

Второ денонощие продължава борбата с огъня до Лесово. На място са пет противопожарни автомобила, десетки огнеборци, горски служители и граничари. Хеликоптер на Министерството на отбраната отново облива с вода тлеещите огнища. Очаква се да се включи мобилно формирование. Изгорели са над 7000 декара сухи треви и храсти. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов съобщи, че вероятно до обед пожарът ще бъде потушен, но остава рискът от ново разпалване, тъй като теренът на места е недостъпен.


Няма опасност за населението на Лесово, както и за преминаване на огъня на турска територия. Не е ясно все още каква е причината за пожара, но вероятно разпалването се дължи на човешка небрежност.

Рискът от пожари остава екстремен и днес за Ямболска и за част от Хасковска област. Там е обявена червена степен, което означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари. Такава опасност има и за отделни райони на Кърджалийска и Старозагорска област. Оранжева степен на пожарна опасност е в сила за днес за цяла Югоизточна България, както и за големи райони от Северозападна.

Жълт код за високи температури е обявен за 6 области в страната за днес, като на отделни места ще бъде до 38 градуса. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна